Academic Senate Council Meting Contra Costa College

Minutes

Monday, November 6, 2023– 2:15-4:00 pm – SAB 211

Zoom: https://4cd.zoom.us/j/7111046353

Members: Academic Senate President: Gabriela Segade Voting Representatives CIC Chair/AS Vice President: Leslie Alexander

LA: Erica Watson, Joseph (Randy) Carver SS: Lorena Gonzalez, Camille Santana AACE: Michell Naidoo, Elisabeth Schwarz NSAS: Deborah Dixon, Chao Liu CTE: Michele Redlo Distance Education: Randy Carver Adjunct Faculty: Vacant

Non-Voting Representatives:

Senate Assistant: Vacant

Classified Representatives: Karen Ruskowski, Stephanie Figueroa

Minutes

Item	Time	Item Description
1	2:15	Roll call of members attending in person, approval of members in remote attendance (5
		min.) Present in the room: Michele R., Camille, Lorena, Leslie, Deborah, Elisabeth, Chao,
		Erica - Remotely: Michell Naidoo - Guests: Jennifer Ounjian
2	2:20	Approval of Agenda (5 min.) – Moved: Lorena. Second: Erica. In favor: All.
3	2:25	Public Comments (5 min.) No Comments from the public.
4	2:30	Approval of minutes from 10/02/2023 AS Council meeting (5 min.) – The minutes are not completed due to the lack of an administrative assistant – Item postponed.
5	2:35	President Kimberly Rogers is considering feedback to the new organizational structure / Single vice-president (10 min.) – Dr. Rogers could not attend. She sent the organizational chart for everyone to view and discuss. The Council discussed the merits and demerits of the changes. Culinary reiterated their belief that the Department belongs in CTE, not with Fine Arts. Gabriela informed Chef Elisabeth that Dr. Rogers agreed to move Culinary from Fine Arts to the CTE Division. Several Council members were concerned about the fact that Student Services and Learning and Business and Administrative Services will be permanent vice-presidential positions but Instruction which should be the core of an educational institution and that has practically every class and instructor underneath was only a senior dean position.
6	2:40	Selection of Faculty members to be AS Council Adjunct representative – (10 min.). The Council reviewed the four applicants' statements. Two applicants, Iroda Lapasova and Sepehr Nesaei, were equally well qualified, so the Council decided to appoint both. Both adjunct representatives will be compensated for their attendance, but, as per Academic Senate by-laws, they will have only one vote.

7	2:45	Results of survey on faculty perceptions of being respected and valued – Analysis of
		qualitative comments - information only (10 min.). The Council read the responses faculty
		gave to the survey.
8	2:55	Faculty collegiality day – update – discussion and possible action (10 min.)
		The Council prioritized the to-do list and distributed some tasks. The announcements to
		invite people to attend need to go out soon so we get more guests.
		Invitations – will be sent to all faculty to invite colleagues they appreciate. Gabriela will
		work on invite RSVP list – Erica will compile results. The cut date for RSVPs will be
		November 27 th . Brunch menu – Gabriela will work on this with Elisabeth and Nader
		Team-building activity - Michell N., Camille, and Lorena will work on this.
		Party favors – Gabriela and whoever is available to pack bags.
		Collegiality awards (to be given to faculty who are engaged in committees and campus
		events?) – Gabriela and helper at the event.
		Champagne for mimosas – Katie buys champagne and Gabriela brings orange juice.
9	3:05	Review of Academic Senate goals for the year – discussion and possible action – 15 min.
		The Council read the goals set during the fall 2023 for the current academic year. We
		have made progress in most areas. Some areas are completed or no longer relevant. We
		did not request success rates from F2F, hybrid, and online asynchronous; Gabriela will
		follow up with this. Lorena offered to review all the statements and plan we have
		related to HSI.
10	3:15	Update on Nexus Curriculum – Information only – (5 min.). Gabriela reported that
		some of the Nexus workshops are not being offered because the faculty or administrators
		who conducted them have stopped doing so. She will continue to gather the
		information and bring the complete curriculum to the Academic Senate for revision
		and approval.
11	3:20	Distance Education Committee Composition – Randy Carver – (10 min.) Randy
		reported that the Distance Education Committee has had difficulty meeting quorum
		due to vacant seats, so they are planning to work with a slightly modified committee.
		The Academic Senate by-laws allow a committee to meet quorum with a majority of the
		filled seats, so the DE committee can continue functioning.
12	3:30	Request to have at least 1-2 division meetings per semester to disseminate information
		- (10 min.). Maybe one meeting per semester can suffice. The Council will wait until
		deans report how many they plan to have, but they emphasized that we should mix
		formats (online and in person) to be flexible.
13		Process for faculty to request classes be included as electives in Associate degree and
		Associate degree for transfer programs – Update – (5 min.) – Tabled until we have more
		information.
14	3:40	Standing Committees Reports
		CIC – DE : Committee is trying to emphasize consistency in language on the schedule
		that makes it clear what online, hybrid, and face-to-face mean. They want faculty to be
		consistent on the language used. There is a BEOI coming up for winter. OER/ZTC – CTE
		- Planning: Chao reported that they are planning to do training. It is a collaboration
15		among Lexlie, Michael, and Chao – SLO – Faculty Development Adjournment – Meeting adjourned at 3:45
		Determined Martine edition at 7.45